lørdag den 5. februar 2011

Kødboller i tomatsovs - grundopskrift

Stor portion til 6-8 pers.: 1 1/2 kg. kød og 4-5 dåser tomat.
Disse kødboller kan laves med græsk eller italiensk eller hvad som helst tilsnit alt efter kokkens humør.
Det samme kan tomatsovsen.
Jeg bager kødbollerne i ovnen - det er nemt.
Men de kan også plottes rå i sovsen - den skal der så være nok af til at dække helt - og så koges godt igennem.
Retten kan med fordel laves dagen før/formiddagen før - og så varmes igennem i ovnen.

Kødboller:
1 kg hk. kød (2/3 okse - 1/3 gris f.eks. Eller lam)
2 løg (rives på rivejern)
2 fed presset hvidløg
1-2 skiver hvidt brød udblødt i mælk (alternativt rasp m. mælk)
2 æg
3-5 spsk parmesan (fintrevet)
et skvæt olivenolie
2-4 spsk balsamico/rødvin
1/2-1 tsk. reven citronskal
krydderier/urter efter behag, f.eks.
oregano, mynte, persille (græsk)
oregano, basilikum, persille (italiensk)
salt og peber

Kødet røres sejt med saltet.
Resten røres i. Rør godt og længe.
Lad hvile på køl. Gerne et par timer.
Form til boller med en ske.
Placeres på bageplade.
Bag ved 200 grader i ca. 30 min. (efter størrelse)
Vend kødbollerne efter ca. 15 min.
De safter lidt - det er ok.

Tomatsovs:
1 finthakket løg
1-2 fed finthakket hvidløg
    steges gennemsigtige ved svag varme i olivenolie
hakket basilikum (+ evt. andre krydderurter) tilsættes.
Hele flåede tomater (2-3 dåser) tilsættes.
+ et skvæt balsamico
+ lidt salt og peber
+ vand (1-2 dl.)
Simrer ved svag varme mindst 20 min.
Lad tomaterne være hele, mens de simrer. Hvis kernerne kommer ud, bliver det ikke helt så sødt og godt. Hak dem, når sovsen er færdig.

Når kødbollerne er færdige lægges de i et ovnfast fad. Tomatsovsen hældes over, og det hele simrer 20-30 min.

Tilbehør: Spaghetti/ovnbagte kartofler/brød/salat...

Ingen kommentarer: